Czy poziom CO2 w powietrzu może wpÅ‚ywać na ilość i jakość uprawWiele siÄ? dzi?? m??wi o skutkach globalnego ocieplenia powodowanych wzrostem stÄ???enia CO2 w powietrzu. Inne zagro??enia niemal nie istniejÄ?. Tymczasem wzrost poziomu CO2, niezale??nie czy cz??owiek za niego odpowiada czy te?? nie mo??e mieÄ? przykre konsekwencje dla ro??lin uprawnych. Badania prowadzone przez uczonych z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis potwierdzi??y, i?? podwy??szony poziom dwutlenku wÄ?gla sprzyja fotosyntezie. Jednak wzrost powy??ej 50% w stosunku do poziomu obecnego zaczyna wywieraÄ? odwrotny skutek - ro??liny wytwarzajÄ? mniej bia??ek i gorzej rosnÄ?. Swoje wyniki oparli na badaniach nad pszenicÄ?. KorzystajÄ?c z pracy ameryka??skich naukowc??w, ich niemieccy koledzy z Uniwersytetu Hohenheim, doszli do wniosku, i?? wzrost CO2 wp??ywa na r??wnowagÄ? aminokwas??w oraz pierwiastk??w ??ladowych. W bogatej w dwutlenek wÄ?gla atmosferze niekorzystnie zmieni??o siÄ? stÄ???enie mikroelement??w w ziarnie - 8% mniej ??elaza i 14% wiÄ?cej o??owiu. Obni??y?? siÄ? r??wnie?? poziom aminokwas??w. DobrÄ? wiadomo??ciÄ? jest zanotowane zmniejszenie o 14% zawarto??ci kadmu. C????, wed??ug r????nych szacunk??w stÄ???enie CO2 do ko??ca wieku wzro??nie od 40% do nawet 140% - wizji powa??nego spadku produkcji i jako??ci po??ywienia problemu nie mo??na zatem bagatelizowaÄ?.
Czy poziom CO2 w powietrzu może wpływać na ilość i jakość upraw
|