21 MarzecDzień Wierzby

Okazuje się, że dzień 21 marca nie jest tylko świętem wagarowiczów. To również ogólnopolski dzień wierzby, ustanowiony w latach dziewięćdziesiątych przez dawne Radomsko-Kieleckie Towarzystwo Przyrodnicze (obecnie Towarzystwo Badań i Ochrony Przyrody). Do świętowania Dnia Wierzby, które najczęściej polega na sadzeniu nowych sadzonek, z każdym rokiem przyłącza się wiele organizacji społecznych, szkół, instytucji i osób prywatnych. Z biegiem lat Dzień Wierzby przekształcił się w Miesiąc Sadzenia Wierzb< trwający od 21 marca do 22 kwietnia. Wierzby są naturalnym zadrzewieniem śródpolnym, naturalną granicą pastwisk, pól czy traktów. Dawniej można było je spotkać bardzo często, zwłaszcza na wsiach. Obserwując polski krajobraz rolniczy nie trudno dziś zauważyć, że znikają z niego kępy zadrzewień śródpolnych a szkoda gdyż przy niezbyt dużej lesistości naszego kraju, znaczenie tych niewielkich ekosystemów jest szczególnie ważne. Niestety, ponieważ porastają cenne tereny rolnicze, z roku na rok są systematycznie wypalane i wycinane przez rolników. Lekkomyślna działalność człowieka burzy mechanizm obronny natury i zdolność do utrzymania biologicznej równowagi. Zaorane na zimę pola nie stwarzają tak dogodnych warunków do przetrwania organizmom żywym, jak zadrzewienia. A jaką rolę spełniają w krajobrazie zadrzewienia śródpolne?

  1. poprawienie warunków egzystencji organizmów glebowych i w konsekwencji liczniejsza grupa mikroorganizmów glebowych, głównie grzybów i nicieni - pasożytów stonki ziemniaczanej, która przepoczwarza się i zimuje w glebie;
  2. wpływ zadrzewień na organizmy nadglebowe - to miejsce rozrodu wielu gatunków drapieżnych owadów, ptaków i ssaków, które żywią się szkodnikami roślin uprawnych z pobliskich pól, rozród owadów pszczołowatych poprawia zapylanie lucerny, plantacji nasiennych wielu roślin, drzew i krzewów owocowych;
  3. bezpośrednie korzyści produkcyjne - produkcja drewna, grzybów, owoców, ziół, miodu itp. Szacuje się, że roczny przyrost drewna w zadrzewieniach to ok. 7m3/ha;
  4. pośrednie korzyści produkcyjne - zwiększenie plonów. Mimo, że w bezpośrednim sąsiedztwie drzew rośliny uprawne dają nieco niższy plon niż w głębi pola, to zboża w zasięgu mikroklimatycznego oddziaływania zadrzewień dają plon średnio o 5-15% wyższy niż w terenie niezadrzewionym, otwartym (plon ziemniaków wzrasta średnio o 20%, warzyw o 50%÷70%, a w przypadku buraków cukrowych zanotowano 10% wzrost plonów przy zwiększonej o 7÷10% zawartości cukru );
  5. hamowanie prędkości wiatru o 15%÷26%, maksymalnie 50%÷70%;
  6. ograniczenie strat wody w skutek parowania z gleby średnio o 25%, co wpływa na łagodzenie wysychania gleby latem, a zimą jej przemarzania;
  7. absorbują niepożądane związki chemiczne będące następstwem stosowania nawozów sztucznych i pestycydów;
  8. urozmaicają monotonny krajobraz pól uprawnych zwłaszcza na terenach równinnych co wpływa korzystnie na rozwój turystyki.
    Piękno polskiego krajobrazu zależy od nas samych. Warto dopomóc naturze i przyłączyć się do wiosennej akcji sadzenia wierzb.


Powrót

Brak komentarzy. Bądź pierwszy.

Dodaj komentarz

Nick:
Treść:
Podaj wynik: