Scenariusz: Koszyk pełen witamin

Głos został oddany.

Autor: E.O

 Zajęcia dla klas od I do III szkoły podstawowej oraz sześciolatków z kl. O

Celem projektu jest :

- wdrażanie do spożywania owoców, warzyw oraz przetworów mlecznych,

- poznawanie wartości odżywczych tych produktów,

- przezwyciężanie niechęci do spożywania produktów mlecznych oraz surówek,

- przestrzeganie konieczności mycia rąk  oraz owoców i warzyw przed spożyciem

Pomoce dydaktyczne: kosz wiklinowy z różnymi owocami i warzywami, jogurt naturalny, kefir, śmietana, naczynia, fartuszk, cukier, mikser, serwetki, twaróg.

Pani wnosi do klasy kosz wypełniony owocami, warzywami , nabiałem oraz różnymi przyborami kuchennymi. Dzieciwyjmują przyniesione rzeczy, rozkładają na stolikach, nazywają je, wymieniają kolory, wielkość, kształt i smak,  chwalą się swoją wiedzą na temat tych produktów.

Segregują produkty na trzy grupy : owoce, warzywa i nabiał - uzgadniają co można z tego przyrządzić, następnie pani dzieli uczniów na grupy i przydziela im zadania do wykonania. Przypomina dzieciom o umyciu rąk oraz niektórych produktów, założeniu fartuszków.

Jedna grupa robi owocowy jogurt, twarożek z owocami ,pastę twarogową z warzywami, druga grupa wykonuje owocowe sałatki, trzecia grupa surówki.  Dzieci przygotowują produkty myją, obierają ze skórki, ścierają na tarce, kroją, miksują itp. Powstałe odpady segregują i wynosza albo do kompostownika albo do poszczególnych koszy.

Po wykonaniu prac i uporządkowaniu, nakrywają stół, ustawiają naczynia, dodatkowo bułki z masłem, zasiadają do wspólnego stołu, próbują wszystkich wykonanych dań, dzielą się swoimi wrażeniami estetycznymi oraz odczuciami smakowymi poszczegolnych potraw. Pani podkreśla ogromne znaczenie takich produktów, które dzieci właśnie spożywają , dla zdrowia człowieka, a zwłaszcza w czasie kiedy organizm rośnie i się rozwija.

Na zakończenie wspólne sprzatanie i zmywanie naczyń 

Głosuj
Miesiąc:
Rok:
Ogólnie:
Już głosowałeś/aś na ten projekt
Copyright © 2009 PTH Technika