Scenariusze: Dietetyka

Zajęcia dla klasy III kształcenia zintegrowanegoNauczyciel pokazuje dzieciom ilustracje przedstawiające różne warzywa np .marchew, por, pietruszkę, seler, rzodkiewkę, sałatę, cebulę. Uczniowie poznają właściwości odżywcze tych w... [więcej]

Spotkanie klasy I i II z dentystką, mające na celu zapoznanie dzieci ze zjawiskiem próchnicy oraz wyjaśnienie uczniom co ją powoduje i  w jaki sposób należy dbać o zęby żeby były zdrowe. Na zakończenie spotkania dzieci otrzymują w... [więcej]

Dzieci poznaja właściwości truskawek z opracowań przygotowanych przez klasę VI, ich walory smakowe i odżywcze, przygotowują sałatkę owocową, której głównym składnikiem jest truskawka.... [więcej]

zajęcia dla klasy IV.Podczas zajęć nauczyciel wyjaśnia co kryje się pod nazwą owoce morza. Uczniowie wymieniają nazwy znanych im owoców morza, oglądają ilustracje przedstawiające min. kraby, krewetki, ostrygi itp.          ... [więcej]

Zajęcia dla klasy IV ,zachęcające  dzieci do poznawania ryb słodkowodnych żyjących w jeziorach.Nauczyciel zapoznaje uczniów z wyglądem  ryb żyjących w polskich jeziorach, z nazwami tych ryb, zachęca dzieci do spożywania ryb pod ró... [więcej]

Zajęcia dla klasy IV mające na ceku zachęcanie dzieci do spożywania przetworów mlecznych min, serów.Dzieci poznają różne gatunki serów np. twaróg, żółty, pleśniowy , mają okazję popróbować różnych smaków, ocenić je. Nast... [więcej]

Zajęcia dla klasy III i IV zachęcające do spożywania cebuli pod różną postacią.           Uczniowie poznają właściwości odżywcze cebuli oraz zawartość witamin  w cebuli, poznają jej właściwości lecznicze. Nauczyciel p... [więcej]

Podczas zajęć obowiązuje czerwony strój . Zajęcia dla  dla klasy II i III podczas których uczniowie opisują pomidora jego wygląd, kształt, barwę, nauczyciel zapoznaje dzieci z właściwościami pomidorów. Wspólnie uczniowie zasta... [więcej]

W uroczystości "ogórkowej" biorą udział uczniowie kształcenia zintegrowanego. Dzieci śpiewaja piosenkę " zielony ogórek", przychodzą ubrane na zielono i przynoszą ze sobą ogórki. Pomagają w kuchni przy gotowaniu ... [więcej]

W marchewkowym dniu biorą udział wczniowie zerówki oraz klasy I,II,III.                 Dzieci przychodzą w tym dniu ubrane na pomarańczowo ( przynajmniej jakaś jedna część garderoby jest pomarańczowa). Dzieci bawią się... [więcej]

Zajęcia dla klasy VI. Podcazs zajęć uczniowie rozmawiają na temat jabłek, ich składników odżywczych i smakowych, wymieniaja ciasta do których dodaje się jabłka, wspólnie według przepisu jednej z cioć wykonują szarlotkę, któr... [więcej]

Zajęcia dla klasy V, podczas których uczniowie wykonują i pieką keks według przepisu znajomej babci. Uczniowie poznają składniki keksu oraz ich walory smakowe i odżywcze - szczególnie bakalii. Uczniowie tłumaczą znaczenie słowa b... [więcej]

Zajęcia dla klasy VI podczas, których uczniowie z pomocą nauczyciela wykonują sernik. Ciasto wykonują według przepisów przyniesionych od swoich mam. Podczas pieczenia się ciasta, uczniowie wymieniają się przepisami na sernik or... [więcej]

Zajęcia służą integracji społecznej środowiska szkolnego i lokalnego. Podczas festynu rozgrywane są różne konkurencje sportowe dla wszystkich uczestników święta, aby uświadomić konieczność uprawiania sportu dla dobrej kond... [więcej]

Zajęcia dla klasy II i III kształcenia zintegrowanego , zachęcające dzieci do spożywania rodzimych owoców.Uczniowie przynoszą na zajęcia różne owoce, które rosną w Polsce  : jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, morele, ... [więcej]

Zajęcia dla klasy I i II kształcenia zintegrowanego, mające na celu wdrażanie uczniów do spożywania różnorodnych owoców.Zajęcia rozpoczynaja się degustacją owoców znajdujących się w klasie na stolikach.  Owoce zostały przygo... [więcej]

Zajęcia dla klasy II kształcenia zintegrowanego, mające na celu zapoznanie dzieci z granatem, zachęcanie do jego spożywania.Nauczyciel przynosi do klasy kilka takich owoców, uczniowie oglądają granaty, obierają , dzielą i próbują jak... [więcej]

Zajęcia dla klasy IV i V  mające na celu poznanie i zachęcanie uczniów do używania  różnorodnych przypraw.Nauczyciel przynosi do klasy różne znane dla dzieci i nieznane przyprawy min : kurkumę, pieprz ziołowy, majeranek, bazylię, ga... [więcej]

Temat:  Warzywno – owocowy świat. Cel główny: uświadomienie uczniom roli warzyw i owoców w codziennej diecie Cele operacyjne: Uczeń: - wymienia nazwy warzyw i owoców z danej grupy kolorystycznej - pracuje według pisemnej instrukcji - o... [więcej]

Jem zdrowo, bo jem kolorowo! Zadanie1 Opisz podane warzywa i owoce zgodnie z informacjami w tabeli: Cechy warzywa lub owocu Przykład 1 Przykład 2 Przykład 3 Przykład 4 Przykład 5 Nazwa: Grupa kolorystyczna: Znaczenie dla zdrowia i urody: Przy... [więcej]

Zajęcia dla klasy III i IVCelem zajęć  jest zapozananie uczniów z podstawowymi składnikami odżywczymi, z których zbudowane są pokarmy oraz umiejętne klasyfikowanie pokarmów pod względem ich pochodzenia.Uczniowie podczas zajęć otr... [więcej]

Zajęcia dla każdej grupy wiekowej , mają na celu zachęcanie dzieci i młodzieży do spożywania jak  najwiekszej ilości ryb, które są źródłem wielu cennych składników żywnościowych, a jednocześnie zapobiegają zjawisku otyłości... [więcej]

Zajęcia dla klasy IV-V.Cele :- poznanie wpływu alkoholu na zdrowie dzieci i dorosłych - wdrażanie do dbania o własne zdrowie- skutki picia alkoholu dla najbliższych członków rodziny osoby pijącejpomoce : tekst, film edukacyjnyuczniowi... [więcej]

Zajęcia dla klasy IVCele:-zagrożenia zdrowia  wynikające z palenia papierosów-zmiany w organiźmie i psychice dorastających dzieci pomoce : film edukacyjny,karta pracy Uczniowie oglądają film ukazujący zmiany zachodzące w psychice i or... [więcej]

Scenariusz lekcji techniki w klasie szóstej Temat: Sposoby przechowywania żywności.  I. Czynności organizacyjno - porządkowe. Powitanie klasy. Zapoznanie z tematem zajęć.  II. Wprowadzenie do lekcji: Celem zainteresowania uczniów te... [więcej]

 Zajęcia dla klas od I do III szkoły podstawowej oraz sześciolatków z kl. O Celem projektu jest :- wdrażanie do spożywania owoców, warzyw oraz przetworów mlecznych,- poznawanie wartości odżywczych tych produktów,- przezwyciężanie ... [więcej]

  Odżywianie się jest jednym z koniecznych warunków utrzymania się przy życiu. Podobnie bowiem jak inne organizmy, również i człowiek musi: · uzupełniać zużywające się składniki komórek, tkanek czy pły... [więcej]

Copyright © 2009 PTH Technika